Voit tilata luennon kulttuuritapahtumaan tai pienempään kokoontumiseen. Laadin luennon sisällön kohderyhmän tarpeista lähtien. Valikon alaosassa esimerkkikokonaisuuksia. Luennon pituus 1-2 tuntia, luentopalkkio 150 euroa tunti + matkakorvaukset.

Luentoteemat

banner-karhu-helena.jpg

Savenvalun taito – käsityötä ja tekniikkaa vai taidetta ja muotoilua

Savi on liittynyt ihmisen elämään jo esihistoriallisista ajoista lähtien. Miksi nykyisellä digitekniikan aikakaudella tuo alkukantainen materiaali jaksaa yhä kiehtoa meitä? Jos muodoton plastinen massa on vastannut ihmiskäden kosketukseen jo aikojen alussa, ehkä sama kosketuksen kautta saatava vaste koetaan edelleen merkitykselliseksi. Kestäväksi poltetun saven, keramiikan, valmistus on kehittänyt ihmistä ja ihminen on kehittänyt edelleen keramiikan valmistusta.

Luennossa seurataan savenvalutaidon kehityskaarta kivikaudelta nykypäivään, lähinnä suomalaisen keramiikkaesineistön valossa. Pääosassa ovat käsityöläissavenvalajien tekemät käyttöastiat, joista teollistumiskehityksen kautta päädytään taiteelliseen ruukuntekoon, keraamikkojen ammattikunnan syntyyn ja keramiikkataiteen modernismiin.

final-ruukku-banner-helena.jpg

Taiteellisesta ruukunteosta installaatioihin ja videoteoksiin – miten keramiikkataide on muuttunut meillä ja muualla?

Modernismissa syntynyt taiteellinen ruukunteko oli savenvalannan uusi muoto. Perinteisen savenvalajan ammatin korvannut keraamikko lähti tavoittelemaan vapaan taiteen mahdollisuuksia, mutta määrittyi materiaalisidonnaisuutensa takia usein taidekäsityöläiseksi. Luennossa tarkastellaan modernismista postmodernismiin kulkenutta kehitystä, jossa keramiikkataiteen arvot ensin luodaan ja vakiinnutetaan, sitten kyseenalaistetaan. Millaisia teoksia näissä vaiheissa syntyi ja mitä keramiikkataiteessa tavoitellaan nyt? Luento perustuu runsaaseen kuva-aineistoon, jossa muutosta ja keramiikkataiteen nykytilaa havainnollistetaan niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten tekijöiden töiden avulla.

arabia-banner-helena.jpg

Koristeiden kaunistamat Arabian astiat

Emali - suomalaista silmänruokaa

Keramiikka, lasi ja kansallinen identiteetti

Onko keraamikko taiteilija, muotoilija vai käsityöläinen?

Astiamuotoilua erityisryhmille

Ympäristötaidetta keramiikasta

Värit ja symbolit

Ornamenttien ihmeellinen maailma

Pohdintaa käsityön ja taiteen hyvinvointivaikutuksista

Muistelutyö minuuden peilinä

Logo-Art – taide apuna tarkoituksen etsinnässä