HUOM! KURSSEJA JA YKSITYISOPETUSTA TILAUKSESTA RAJOITETUSTI 2023
DREIJAUSHARJOITUKSIA
Dreijausharjoituksia 1-2 osallistujalle. Kaksi dreijaa käytössä. Ensimmäisessä vaiheessa harjoitellaan saven vaivausta, keskittämistä ja dreijausta. Toisessa vaiheessa sorvataan töiden pohjat ja maalataan koristeita värillisillä engobeilla. Kolmannessa vaiheessa, raakapolton jälkeen, työt lasitetaan kirkkaalla läpikuultavalla lasitteella ja poltetaan toistamiseen.
KARNEVAALEJA JA SIRKUSTEMPPUJA
Kurssilla muotoillaan vaaleasta matalanpolton savesta levy- ja makkaratekniikalla erilaisia klovneja, sirkuseläimiä ja naamioita. Työt maalataan engobe- ja oksidiväreillä. Raakapolton jälkeen työt lasitetaan kiiltävällä, läpikuultavalla lasitteella ja poltetaan.
RAKENNETUT RUUKUT
Ruukkukurssilla rakennetaan levytekniikalla eri kokoisia talojen, linnojen, tornien ym. arkkitehtonisten rakennelmien mukaisia kukkaruukkuja, niin sisätiloihin kuin puutarhaan. Materiaalina karkea shamottipitoinen rakusavi ja moneen taipuva paperisavi. Koristeväreinä rauta-, mangaani-, kupari-, koboltti- ja kromioksidit. Viimeistelynä joko valkoinen himmeäpintainen lasitus tai kiiltävä kirkas lasitus.
JOULUJUTTUJA PAPERIPOSLIINISTA
Lumivalkoinen paperiposliini on ihanteellinen materiaali herkkien ja yksityiskohtaisten joulujuttujen valmistamiseen. Levytekniikalla voit rakentaa savimassasta hyvin ohuita ja läpikuultavia tuikkulyhtyjä ja salaperäisiä tonttumökkejä tai painaa piparkakkumuoteilla koristeita vaikka joulukuuseen ja lahjapaketteihin tai ovikranssiin. Posliinimassaan sekoitettu paperi-pellavakuitu tekee savesta helppoa käsitellä, se myös nopeuttaa kuivumista, lisää ohuiden esineiden raakalujuutta ja vähentää vääntymiä korkeassa yli 1200 asteen polttolämpötilassa.
KORUJA JA KORISTEITA EGYPTINSAVESTA
Jo muinaisessa Egyptissä valmistettiin helmiä ja pieniä veistoksia itsestään lasittuvasta savesta ns. egyptinpastasta. Tämä matalanpolton savi sisältää kuparisuoloja, jotka nousevat esiin saven kuivuessa ja muodostavat poltossa turkooseja ja metallinmustia lasituspintoja. Työt vaativat kahden viikon kuivumisajan ja kertapolton.
TUULIKELLOJA PAPERISAVESTA
Kurssilla valmistetaan erilaisia ripustettavia ja ilmavirran ansiosta liikkuvia tuulikelloja. Tuulikellon osat valmistetaan korkeanpolton paperisavesta levytekniikalla tai vapaasti muotoillen. Koristelussa käytetään painanne- ja leimasinkuviointia sekä väriaineina värimetallioksideja. Saviosat poltetaan keramiikkauunissa 1200 asteessa kestäviksi. Viimeistelykerralla irralliset osaset yhdistetään nyöreillä kokonaisuudeksi, tuulen voimasta eläväksi helinäksi.
VALOKUVAKERAMIIKKAA
Vanhat valokuvat ovat aarteita. Keramiikkalaatalla tai levytekniikalla rakennetussa rasiassa kuva säilyy ikuisesti ja voit muotoilla laatan tai rasian omiin tarpeisiisi sopivaksi muistoesineeksi. Kuvansiirtotekniikoita on monenlaisia, tällä kurssilla kuva kopioidaan tietokoneen avulla lasertulosteeksi, jolloin alkuperäinen kuva ei vahingoitu. Tulostettu kuva siirretään kopiopaperilta savilaatalle kaulimalla ja käsin hiertämällä. TeknIikka on hyvin hidas, meditatiivinen ja muistoja herättävä. Työt kuivutetaan, poltetaan ja viimeistellään tarvittaessa lakalla. Materiaalina on kermanvaaleaksi palava paperisavi, kuva eli lasermuste puolestaan palaa ruosteenruskeaksi.
VÄRILEIKKEJÄ MÄRKÄÄ MÄRÄLLE MAALATEN
Tule leikkimään väreillä, virkistymään ja innostumaan kirkkaiden kasvipohjaisten akvarellien parissa. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta maalaamisesta, ainoastaan halun kokeilla uutta ja heittäytyä värien ja mielikuvien vietäväksi. Maalaamme märkää märälle -tekniikalla sekä vapaita että ohjattuja töitä tutustuen värien mahdollisuuksiin ilmentää tunteitamme ja kokemuksiamme.
LAATTOJA JA LAUTASIA
Vaaleasta matalan polton savesta kaulitaan levyjä, joista leikataan sabluunojen avulla eri muotoisia lautas- ja laatta-aihioita. Aihiot prässätään astiamuotoon muottien avulla tai viimeistellään tasareunaisiksi laatoiksi. Työt koristellaan kirkkailla maalauskuvioilla, kuivatetaan, raakapoltetaan ja lasitetaan kiiltäväpintaisiksi.
PASTELLIVÄREJÄ POSLIINIKORUIHIN
Tällä tarkkuutta ja näppäryyttä vaativalla kurssilla sekoitetaan ja vaivataan omat pastellinvärilliset posliinimassat, joista kaulitaan ohuita levyjä. Levyt liimataan savilietteellä yhteen yhtenäiseksi kakuksi, josta leikataan japanilaisen nerikomi-tekniikan mukaisesti kappaleita. Kaulimalla kappaleita edelleen kuviollisiksi laatoiksi tai vaivaamalla niitä marmorikuvioiseksi massaksi saadaan aihioita koruiksi. Voit siis muotoilla kuviosavista edelleen helmiä, pinssejä, rinta- ja korvakoruja tai riipuksia. Kertapoltolla korut jäävät mattapintaisiksi. Kiiltäväksi pinta saadaan kirkkaalla lasituksella ja lasituspoltolla.
MAALAUSMATKOJA MIELEN MAISEMIIN
Kurssilla harjoitellaan muotopiirustusta ja märkää märälle maalausta. Siveltimen ja kirkkaiden kasvipohjaisten akvarellivärien avulla pääset tekemään matkoja omiin mielen maisemiisi. Noilla matkoilla voit tarkastella tähänastista elämänkulkuasi ja toimintatapojasi niin ihmissuhteissa kuin muissa elämän eteesi heittämissä haasteissa. Tekemällä muutoksia maalaukseesi voit ehkä samalla hienovaraisesti muuttaa näkökulmaa itseesi ja kokemuksiisi, samalla huomata, miltä asenteesi ja arvosi näyttävät etäämpää.
Et tarvitse aiempia taiteen tekemisen taitoja, vain halua heittäytyä tutkimaan ja kokemaan värien, muotojen ja tunteiden maailmaa. Luovan prosessin avulla voit kasvattaa itseymmärrystäsi ja löytää sisäisiä voimavarojasi. Jaamme maalauksen esiin nostamia tuntemuksia ja ajatuksia ryhmässä. Keskeistä on myönteisen minäkuvan vahvistaminen ja tulevaisuuden mahdollisuuksien pohtiminen.
Kurssi perustuu LogoArt-taideterapiaan, jonka on kehittänyt suomalais-brasilialainen Marianne da Silva Prado. LogoArtin filosofian taustalla on Viktor E. Franklin logoterapia, jossa elämällä nähdään aina olevan tarkoitus. Konkreettiset työskentelytavat on johdettu Margarethe Hauschkan taideterapiasta.